tiistai 5. maaliskuuta 2019

Pieni juustokakku blondie-pohjalla ja omenoilla

Alunperin tähän reseptiin sain innostuksen googlen kuvahausta, kun satuin näkemään kerroksellisen juustokakun, jossa pohja on blondie-tyyppinen, välikerros juustokakku ja päällinen omenoita. En kuitenkaan löytänyt mistään itseäni tyydyttävää reseptiä, joten päätin rakennella reseptin itse. Kakku ei ole kaunein mahdollinen, varsinkin kun en saanut kuvattua sitä kauniimmassa paikassa kameralla, mutta maku on aivan taivaallinen! :)



Kakun pohjan on tarkoitus jäädä tiiviiksi ja vähän raa’an oloiseksi - älkää siis ihmetelkö lyhyttä paistoaikaa. Käytin itse pientä irtopohjavuokaa (halkaisija 18cm, korkeus 5,5cm) ja kakku paistui 170 asteessa täsmälleen 25 minuuttia. Kakku oli kauttaaltaan kauniin kullanruskea, tikkuun ei enää tarttunut taikinaa ja kakun keskikohta oli noussut melkoisesti. Laitoin kakun sellaisenaan vuoasta irroittamatta ritilälle jäähtymään ja keskikohta laskeutui kakun jäähtyessä.

Tämä on yksi niitä harvoja kakkuja, jotka olen kehitellyt Japanissa ollessani ja jotka ovat myös onnistuneet Japanissa. Japanissa leivonnassa on useita haasteita. Esimerkiksi kerma vatkautuu jostain syystä aivan hirvittävän hitaasti - tässä kakussa aikaa taisi mennä kymmenisen minuuttia. Kasvipohjainen vispikerma vatkautuisi tietysti nopeammin, mutta en halua makusyistä käyttää sitä, joten käytän kuohukermaa. Täällä kerma myydään muuten hassusti rasvaprosenttien perusteella, löytyy mm. 35%, 36% ja 40% kermoja. Onneksi muistin tällä kertaa koto-Suomessa tarkistaa kuohukerman rasvaprosentin, niin oli helpompi valita mitä käyttää. Toinen ikuisuusongelma on liivate, koska eri merkkien käyttäytymisestä ei oikein ikinä tiedä. Käytin tähän kakkuun 3 kappaletta 1,5 gramman liivatelehtiä ja koostumus oli hyvä. Suomessa näkee yleisesti ainakin 2 gramman liivatteita, joten varmaankin suomalaisia liivatteita laittaisin varmuuden vuoksi 2,25 kappaletta, vaikka vähän vaivalloiselta kuulostaakin. Todennäköisesti kaksikin riittää ja kolmellakin tulee hyvää, joskin vähän tiivimpää.

Leipomisesta tekee haasteellista myös hinnoittelu: Japanissa ei selvästi käytetä esimerkiksi vehnäjauhoa, voita, kermaa ja tuorejuustoa yhtä paljon, kuin Suomessa ja tämä näkyy noin kaksinkertaisina hintoina. Kurssin puolesta hintoja on tosin vähän vaikea vertailla, mutta leipominen tekee täällä lompakkoon huomattavasti suuremman loven kuin Suomessa. Omenatkin olivat tarjouksessa, mutta maksoivat silti melkein euron kappaleelta… Jos joku teistä lukijoista on joskus yrittänyt leipoa ulkomailla, niin olisi mielenkiintoista tietää millaisiin vaikeuksiin olette törmänneet! :)

RESEPTI



Pohja: Blondie omenapaloilla ja pähkinöillä


115 g sulatettua voita (n. 1,25dl)
2,25 dl fariinisokeria (tai muuta tummaa sokeria)
1 muna
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
2,4 dl jauhoa
0,25 tl suolaa
0,5 dl suolapähkinöitä (itse käytin casheweita)
Puolikas omena pieninä kuutioina

1. Laita vuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Voit halutessasi laittaa leivinpaperia myös reunoille (paperi pysyy kiinni kun alle levittää kevyesti rasvaa).
2. Vatkaa voi ja sokeri sekaisin. Älä vaahdota, vaan vatkaa vain kevyesti niin, että sokeri ja voi ovat sekaisin.
3. Lisää huoneenlämpöinen muna ja vatkaa kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin.
4. Lisää vehnäjauho, vanilja, kaneli, suola, pähkinät ja omenat. Sekoita kunnes jauhopaakkuja ei enää näy.
5. Paista uunin keskitasolla 170 asteessa 25 minuuttia. Kakun tulisi olla kauttaaltaan kauniin kullanruskea ja keskustan pitäisi olla noussut jonkin verran. Kakkuun työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa, mutta se ei myöskään tule täysin kuivana ulos. (*Alla kuva hieman jäähtyneestä laskeutuneesta blondiesta)
6. Anna jäähtyä täysin ennen seuraavaa vaihetta.


Hyydytetty juustokakku


2-3 liivatetta (yhteensä 4,5g liivatelehtiä, itse käytin 3 x 1,5g liivatteita)
1,5 dl kermaa
225 g tuorejuustoa
0,75 dl tummaa sokeria
0,5 tl sitruunamehua
2 rkl maitoa (tai vettä/mehua, mutta maito tuo mielestäni ihanaa pehmeyttä makuun)

1. Laita liivatelehdet veteen likoamaan.
2. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.
3. Pehmennä tuorejuusto toisessa kulhossa ja sekoita sokeri sekaan. Huolehdi, että juusto todella pehmenee, muuten kakkumassaan saattaa tulla paakkuja. Lisää sitruunamehu ja sekoita hyvin.
4. Kuumenna maito ja sulata siihen liivatteet.
5. Lisää kerma tuorejuustomassaan varovasti käännellen, mutta kuitenkin niin, että kerma sekoittuu massaan. Lisää hieman jäähtynyt liivateneste ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
6. Kaada massa jäähtyneen blondien päälle. Tärisytä vuokaa hieman, jotta pinta tasoittuu ja mahdolliset ilmakuplat saadaan pois. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia ennen seuraavaa vaihetta. Voit myös odottaa yön yli.

Kaneliomenat


1,5 omenaa
1 tl sitruunamehua
1 tl kanelia
Vaniljaa (itse pyöräytyin vaniljaa vaniljamyllystä, mutta vaniljasokeri tai vaniljatankokin toki käy)
2 rkl sokeria
1 rkl voita
0,25 tl suolaa

1. Viipaloi omenat pitkittäin viipaleiksi. Paksuuden voit valita itse. Itse halusin jättää omenoiden rakennetta kakkuun, joten jätin osan tarkoituksella hieman paksummiksi viipaleiksi. Jos viipaleet kuitenkin ovat liian paksuja, voi niitä olla vaikea saada nätisti kakun päälle ja liian rapsakka rakenne taas vaikeuttaa kakun leikkaamista.
2. Laita omenaviipaleet pannulle ja lisää sitruunamehu, kaneli, vanilja, sokeri, voi ja suola.
3. Kuumenna ja keitä keskilämmöllä noin 5-15 minuuttia riippuen siitä kuinka pehmeiksi haluat omenat. Itse keitin omenoita 8 minuuttia. Siirrä lautaselle ja anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
4. Levitä hyytyneen kakun päälle. Itse asettelin omenat yksitellen syömäpuikoilla, mutta ne voi myös heitellä päälle tarkemmin miettimättä, jos ei jaksa miettiä ulkonäköä.

Kanelikerma


0,5dl kermaa
50g tuorejuustoa
tomusokeria
kanelia

1. Notkista tuorejuusto. Vatkaa kerma toisessa kulhossa ja lisää sokeri ja kaneli siinä vaiheessa, kun kerma alkaa hieman paksuuntua. Kun kerma on kovaa vaahtoa, sekoita varovasti sekaan huolellisesti notkistettu tuorejuusto. Pursota kakun kakun päälle.
*Halutessasi voit käyttää enemmän kermaa ja tehdä pursotukset myös reunoille.

Siinäpä se, ei ehkä mikään lyhin resepti, mutta kokonaisuudessaan tämä on melko nopea tekaista, varsinkin kun vaiheet voi jakaa useille eri päiville. Tämä sai aivan mielettömän hyvän vastaanoton Japanin perheeltäni, mutta mitenköhän maistuu suomalaiselle yleisölle? Jos joku sattuu tätä tekemään, niin kertokaa ihmeessä, miten maistui ja onnistuiko suomalaisilla aineksilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helppo manteli-blondie