perjantai 27. maaliskuuta 2020

Makeansuolainen maapähkinävoi-juustokakku suklaalla



Mitäpä sitä muutakaan tässä maailmantilanteessa tekisi kuin leipoisi, joten kunnostauduin jälleen uuden reseptin tehtailussa. Siinä missä jotkut tykkäävät raikkaamista kakuista, itse pidän kaikista eniten niistä raskaista ja yltäkylläisistä, suklaisista ja pähkinäisistä, suolaisenmakeista syntisen herkullisista täyteläisistä kakuista. Tällainen yltäkylläinen pläjäys on myös tämän kertainen maapähkinäinen juustokakku.

Tein tälläkin kertaa pohjaan keksit itse, mutta kuten aina, myös kaupan keksit käyvät aivan yhtä hyvin. Jos sinulla kuitenkin sattuu olemaan ylimääräistä aikaa, suosittelen ehdottomasti leipomaan keksit itse - varsinkin kun Suomesta tuntuu vielä olevan melko vaikea löytää näin maapähkinäisiä keksejä. Toisaalta myös suklaakeksit, kuten esimerkiksi Dominot, käyvät varmasti tähän herkkuun loistavasti.


En yleensä käytä tällaisissa kakuissa liivatelehtiä, mutta omasta päästä napatulla reseptillä aina vähän pelottaa millainen koostumus kakkuun tulee, joten laitoin kakkuun varmuuden vuoksi 2 liivatelehteä. Jälkiviisaana sanoisin kuitenkin, että kakun voi aivan mainiosti tehdä ilman liivatetta, sillä tomusokeri ja suklaa antavat jo itsessään kakulle melko kiinteän koostumuksen. Maapähkinävoikin yleensä ainakin jonkin verran kiinteytyy kylmässä. Kakussa on kuitenkin kahdella liivatteellakin hyvin pehmeä suuntuntuma, joten ei liivatteista haittaakaan ole.

Summa summarum, tämän voi siis mainiosti tehdä joko liivatteella tai ilman. :) Jos haluat täsmälleen samannäköisen kakun kuin tämän merkinnän kuvissa + siistimmän leikkuupinnan, suosittelen liivatteellista versiota.



RESEPTI: Maapähkinävoijuustokakku suklaakuorrutteella


Maapähkinävoikeksit
100 g voita
1, 25 dl maapähkinävoita
1 dl valkoista sokeria
1 dl tummaa sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, maapähkinävoi ja sokerit sekaisin. Vatkaa muna sekaan.

Sekoita jauho, leivinjauhe, ruokasooda ja suola keskenään toisessa kulhossa. Sekoita taikinaan esimerkiksi puuhaarukalla. Laita taikina jääkaappiin noin 1-2 tunniksi (tämän voi myös jättää välistä).

Pyörittele taikinasta noin pieniä palloja, joiden halkaisija on noin 2-3 senttiä. Asettele ne pelleille leivinpaperin päälle. Halutessasi voit painaa kekseihin kuvioinnin haarukalla, painaen ristikkäin neljästä eri suunnasta. Paista 175-asteisessa uunissa noin 10-13 minuuttia.

Kakkupohja
75 g voita
400 g maapähkinävoikeksejä*
(*keksiohjeesta jää muutama herkku sellaisenaan syötäväksi)

Valmistele irtopohjavuoka laittamalla sen pohjalle leivinpaperi. Myös reunoille kannattaa laittaa leivinpaperia (pysyy kiinni alle levitetyn rasvan avulla) tai reunakalvo.

Sulata voi ja murskaa keksit mahdollisimman hienoksi. Sekoita keskenään ja painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan.

Maapähkinävoitäyte
200 g tuorejuustoa
2,5 dl maapähkinävoita
2 dl tomusokeria
0,5 tl suolaa 
3 dl kuohukermaa
100 g maitosuklaata (esim. Fazerin punainen)
(2 liivatelehteä + 2 rkl maitoa)

Jos haluat käyttää liivatelehtiä, laita ne likoamaan kylmään veteen. Vatkaa tuorejuusto, maapähkinävoi, tomusokeri ja suola sekaisin. Jos tuorejuusto ja maapähkinävoi ovat jääkaappikylmiä, vatkaaminen voi olla alkuun melko haasteellista, ja avuksi saattaa tarvita muuta sekoitinvälinettä.

Sulata suklaa varovasti mikrossa, usein sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Kaada suklaa nauhana tuorejuustoseoksen sekaan ja vatkaa sekaisin. Kääntele kermavaahto seokseen (älä vatkaa).

Jos käytät liivatteita, kuumenna maito tai muu neste kuumaksi ja sulata siihen liivatelehdet. Kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen sekaan. Kaada täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 3-4 tunniksi.

Suklaa-ganache
125 g maitosuklaata (esim. Fazerin punainen)
1 dl kuohukermaa

Paloittele suklaa kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen ja kaada se sitten suklaan päälle. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja ganache on sileää.

Levittele ganache jähmettyneen kakun päälle. Jäähdytä jääkaapissa useamman tunnin ajan tai esimerkiksi yön yli, ja siirrä vasta tämän jälkeen pois irtopohjavuoasta tarjoilualustalle.


...ja sitten vain herkuttelemaan. :) Suosittelen lämpimästi merisuolahiutaleiden kokeilemista kakun päällä - niitä voi kokeilla turvallisesti omalla lautasella, jos tuntuu, että osa syöjistä ei välttämättä välitä suolaisenmakeasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helppo manteli-blondie