sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Kaurakakku vadelmilla ja kermalla

 

Mitä tekisi lähipusikon vadelmista? Meillä tehdään joka kesä tämän postauksen kauraista levykakkua, joka ahdetaan täyteen kermavaahtoa ja tuoreita vadelmia. Jos vadelmia ei ole, myös herukat, mustikat tai vaikkapa jotkin hedelmät käyvät mainiosti – oikeastaan mitä tahansa, kunhan makeuttaa kerman marjojen/hedelmien makuun sopivasti ja muistaa, että kakkua pitää pystyä leikkaamaan. Myös pakastevadelmia voi tietysti käyttää, varsinkin jos kakkua tekee näin syksymmällä. Kuvien kakku on tosiaan tehty kesähelteillä vadelmakauden aikaan, mutta mikään ei estä tekemästä tällaista kesäistä kakkua myös syksyn tai talven iloksi!

Tämän kakun resepti on alunperin peräisin jostakin vanhasta ruotsinkielisestä lehdestä, jonka joka vuosi kaivan esiin vanhojen reseptikansioiden kaaoksesta. Alkuperäisessä reseptissä kaurapohjassa on kaakaojauhetta, mutta itse tykkään tehdä tätä myös ilman, jonka vuoksi tässä postauksessa onkin tarjolla molemmat vaihtoehdot. Reseptin kuvissa näkyvät kakut on itse asiassa tehty molemmat samalla kertaa, ja ohje on puolitettu niin, että puoleen annokseen on lisätty kaakaota ja puoleen ei. Näinkin siis voi tehdä, jos ei tiedä kummasta pitäisi enemmän.



En tee myöskään täytettä alkuperäisen reseptin mukaan, jossa kermavaahtoon lisätään manteleista paistettua nougata ja kahvia. Alkuperäisessä reseptissä ei myöskään käytetä vadelmia, vaan punaherukoita. Jos jotakuta kiinnostaa nähdä alkuperäinen resepti, niin lähetän sen mielelläni.
Kokeilin myös tällä kertaa lisätä vaalean kaurakakun väliin paksua vaniljakastiketta (resepti löytyy täältä), mutta se teki kakusta ehkä hiukkasen liian makean ja kostean, joten en ole lisännyt sitä tähän ohjeeseen.

RESEPTI: Kakku kaurakeksilevyillä, kermalla ja vadelmilla

Pohja:
150 g voita huoneenlämpöisenä
2,25 dl vehnäjauhoa
2,25 dl kaurahiutaleita
1,5 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
4 tl kaakakojauhetta TAI 3 tl lisää jauhoa (riippuen siitä haluatko kaakaopohjan vai et)

Lisäksi:
4 dl kuohukermaa
tomusokeria
Reilusti vadelmia tai muita marjoja (tai hedelmiä)

Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään. Tämä onnistuu helpoiten käsin nyppimällä, mutta myös lusikalla tai muulla painelemalla. Sähkövatkaimellakin voi kokeilla, joskin tässä tapauksessa kannattaa ensin vatkata muu taikina ja lisätä kaurahiutaleet vasta lopuksi käsin sekoittamalla.

Jaa taikina kolmeen osaan ja levitä painellen osat leivinpaperin päälle noin 20cm halkaisijan ympyröiksi. Voit halutessasi piirtää etukäteen leivinpaperille ympyrän ja sitten kääntää paperin toisin päin niin, että taikina ei osu piirrosjälkeen.



Paista 175-asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia. Varo palamista. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma ja makeuta se tomusokerilla. Jos käytät kirpeitä marjoja/hedelmiä, kerma saa olla makeampaa, mutta jos käytät esimerkiksi banaania, kannattaa sokeria lisätä maltillisesti.

Aseta ensimmäinen pohjista tarjoilualustalle ja levitä sen päälle kermaa. Heitä päälle marjoja tai pilkottuja hedelmiä. Laita seuraava levy päälle ja toista edelliset askelmat.

Kakku on heti valmis syötäväksi, mutta sitä on helpompi leikata vasta muutaman tunnin päästä tai seuraavana päivänä, jolloin kauralevyt ovat hieman pehmenneet.

Ja siinä se! Tämä oli vielä helpompi kuin muistin, kenties siksi, että tein viime kerralla kaksi versiota yhtä aikaa. :’) Tästä voisi varmasti tehdä myös miniversioita ihan tavallisilla kauralastuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helppo manteli-blondie