tiistai 14. tammikuuta 2020

Geisha-fudget

Kenelle maistuisi suklaiset toffeet hasselpähkinällä ja Geisha-suklaalla? Minulle, joten päätin sovittaa tavallisten fudgejen reseptiin yhden Geisha-levyn ja läjän hasselpähkinöitä. :)


Geisha on yksi lempisuklaistani, ollut aina, mutta en ole hirveästi leiponut siitä. Tykkään kyllä Geisha-juustokakusta, mutta jostain syystä Geisha on aina maistunut minulle parhaiten konvehtimuodossa. Levynä en yleensä edes osta sitä, mutta tällä kertaa mukaan tarttui yksi levy, kun sain sellaisen ilmaiseksi Fiksuruoka-tilaukseni yhteydessä. Kun joulun jäljiltä oli vielä Geishaa konvehteina jäljellä, päätin käyttää tämän levyn johonkin muuhun - ja mikäs olisi sen parempi käyttötapa kuin fudge.

Olen huomannut, että fudge-resepti sallii yllättävän paljon muutoksia ilman, että toffeen rakenteeseen tulee erityisempiä muutoksia. Alkuperäiseen pohjareseptiin olisi tullut melkein 100g enemmän sokeria ja enemmän myös siirappia, mutta päätin rohkeasti kokeilla pienemmillä määrillä. Jähmettyminen pelotti kuitenkin sen verran, että päätin laittaa sekaan vielä vähän maapähkinävoita ja valkosuklaata. Lopputuloksen perusteella kumpikaan ei kuitenkaan ole koostumuksen kannalta välttämätön ainesosa, vaikka maun puolesta sopivatkin tähän hyvin - maapähkinävoin määrä on sen verran pieni, ettei se peitä Geishan hasselpähkinäistä makua. Ajattelin ensi kerralla kokeilla tätä vielä vähemmällä sokerilla ja siirapilla, ja kenties myös ilman maapähkinävoita. Kerron sitten, jäikö massa nestemäiseksi... :')


RESEPTI: Fudge Geisha-suklaalla

Valmistusaika: aktiivinen 15-30 minuuttia riippuen siitä kuinka nopeasti seos saavuttaa pehmeän kuulan asteen, passiivinen n. 3+ tuntia (fudgen jähmettymisaika).

2 dl kuohukermaa
50 g voita
425 g sokeria (5 dl)
1,5 dl vaaleaa siirappia
50 g makeuttamatonta maapähkinävoita
0,5 tl suolaa
1 dl hasselpähkinöitä (tai enemmän!)
100 g Geisha-suklaata 
1 tl vaniljasokeria
(n. 30g valkosuklaata, 6 palaa Pandan valkosuklaata)
(vähän merisuolahiutaleita valmiin fudgen päälle)

1. Vuoraa sopivan kokoinen vuoka leivinpaperilla. Ota sähkövatkain valmiiksi käden ulottuville. Rouhi pähkinät ja pilko suklaa vähän pienemmäksi.

2. Laita kerma, voi, sokeri ja siirappi kattilaan. Kiehauta ja keitä sekoittaen korkeahkolla keskilämmöllä, kunnes sokeri ja voi ovat sulaneet. Käännä lämpöä vähän pienemmälle (omalla hellallani pidin asteella 4/6) ja anna seoksen kiehua, kunnes se on pehmeän pallon asteella. Voit mitata lämpötilan sokerilämpömittarilla tai kokeilla tiputtaa vähän seosta kylmään veteen. Jos veteen tiputetusta massasta saa muotoiltua pallon, seos on tarpeeksi kuumaa.

3. Ota kattila pois liedeltä ja vatkaa sähkövatkaimella kovalla teholla noin 4 minuuttia. Lisää maapähkinävoi, suklaa(t), vaniljasokeri ja suola, ja vatkaa vielä hetken aikaa pienellä teholla. Kaada nuolijan tai lusikan avulla vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele halutessasi päälle merisuolaa. Anna fudgen jäähtyä ennen paloittelua.

Ja sitten vain syömään! Omasta mielestäni fudge on aina parhaimmillaan kunnolla jähmettyneenä ja jääkaappikylmänä, mutta näitä Geisha-fudgeja voi tarjoilla myös hieman vähemmän jähmettyneinä, jos tulee kiire saada jotain hyvää kahvipöytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helppo manteli-blondie