maanantai 16. maaliskuuta 2020

Omurice basilika-riisillä, tomaattikastikkeella ja avokado-salaatilla

Japanilaista ruokaa tuppaa, joskin melkoisen fuusioitunutta sellaista: tällä kertaa esittelen omurice-reseptin, jonka olen itse kehitellyt erään japanilaisen ravintolan järisyttävän herkullisen annoksen pohjalta.

Alkuperäinen annos Pomunoki-ravintolassa (ポムの樹). Kyseessä on ketju, jonka ravintoloita löytyy ympäri Japania. Suosittelen lämpimästi, vaikka tämä annos taisikin olla listalla vain lyhyen aikaa.

Omurice on nimensä mukaisesti riisin ja omeletin eli munakkaan yhdistelmä. Klassisessa versiossa tomaatilla maustettu riisi on kääräisty vaaleaksi jätettyyn omelettiin, joka lopuksi koristellaan ketsupilla. Ketsupilla on myös maullinen osansa, mutta sen tärkein osa lienee monelle se, että sillä voi kirjoittaa kaikenlaisia viestejä syöjälle - jopa rakkaudentunnustuksia.

Tällä kertaa en kuitenkaan esittele teille yksinkertaista tomaattista omuricea, vaan huomattavasti monimutkaisemman version, joka rakentuu pestolla maustetun riisin ympärille. Resepti voi vaikuttaa ensivilkaisulla monimutkaiselta, mutta siinä on helppo oikoa esimerkiksi käyttämällä kaupan valmista pestoa. Lisäksi tomaattikastikkeen voi hyvin tehdä valmiiksi edellisenä päivänä tai jopa etukäteen pakastimeen. Alkuperäisessä reseptissä se vieläpä tarjottiin kylmänä, joten laiska voi ottaa kastikkeen suoraan jääkaapista pöytään.

En valitettavasti millään löytänyt itsetehdystä annoksesta otettua kuvaa tähän hätään, vaikka tätä on tullut tehtyä useampia kertoja, mutta lisään sellaisen merkinnän myöhemmin. Valmistuksessa voi siihen asti käyttää esimerkkinä ylempänä näkyvää Pomu no kin alkuperäistä annosta - sitä käytän aina itsekin mallina, vaikka lopputuloksen kauneus vaihteleekin. :')

RESEPTI: Omurice pesto-riisillä, tomaattikastikkeella ja avokado-tomaatti-salaatilla

Tomaattikastike
1 pienehkö sipuli
2 rkl oliiviöljyä paistamiseen
2 pehmeää isoa tomaattia
1 rkl ketsuppia
1tl sitruunamehua
Yksi valkosipulinkynsi murskattuna
1 tl sokeria
0,5 tl Suolaa
Mustapippuria
n. 1tl hunajaa

Hienonna sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä. Lisää tomaatit ja valkosipulinkynsi ja hauduta, kunnes sipuli ja tomaatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta makusi mukaan käyttäen reseptin ainesosamääriä lähinnä suuntaa antavina ohjeistuksina, mutta varo kuitenkin tekemästä kastikkeesta liian suolaista.

*Olen joskus heittänyt tähän myös palasen japanilaista consomme-liemikuutiota, mutta nykyään teen tämän yleensä ilman. Jos kuitenkin tykkäät käyttää liemikuutioita ruoanlaitossa, sellaisella voi saada makuun enemmän syvyyttä.

Avokado-tomaatti-majoneesi -salaatti
1 avokado
1 iso tomaatti tai pari pienempää
Majoneesia
Sitruunamehua
(kuivattua basilikaa)

Pilko avokadot ja tomaatit syötävän kokoisiksi paloiksi. Pirskottele päälle sitruunamehua (erityisesti avokadoihin, jotteivat ne tummene). Sekoita sekaan majoneesia. Ripottele halutessasi basilikaa päälle, kun kokoat annoksen.

Basilika-riisi (pestoriisi) *
Lyhytjyväistä riisiä (esim. puuroriisiä)
1 pieni sipuli
(Sieniä, esim. herkkusieniä tai suppilovahveroita) 

Pesto:
1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
Oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
(Pinjansiemeniä) *voi jättää pois

Keitä ensin riisi. Japanilaisessa keittiössä riisiin ei yleensä lisätä suolaa, mutta tässä tapauksessa suolaa kannattaa lisätä jonkin verran jo keittovaiheessa.Voit käyttää lyhytjyväisen riisin sijaan myös esimerkiksi jasmiiniriisiä.

Hienonna sipuli ja sienet. Jos käyttämiäsi sieniä täytyy esivalmistella, tee se ensin. Jos käytät herkkusieniä, voit esimerkiksi paistaa niitä hetken pannulla. Pakastesieniä taas kannattaa kuullottaa jonkin aikaa, jotta niistä saa enimmät nesteet pois.
Kuullota sipuli pehmeäksi voissa. Pidä lämpö mahdollisimman pienenä - sipulin ei ole tarkoitus ruskistua, vaan hautua läpikuultavaksi ja makeaksi.

Valmista pesto samalla kun sipuli pehmenee sekoittamalla ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Kaada oliiviöljyä mukaan joitakin ruokalusikallisia - sen verran, että saat aineksista jonkinlaisen tahnan ja sekoitin suostuu murskaamaan ainekset.

Kun sipuli on pehmennyt läpikuultavaksi, lisää sienet ja pesto. Lisää riisi. Sekoita ja paista hetki, sammuta sitten levy ja jätä kannen alle lämpimään.

*Voit halutessasi tehdä riisin myös ilman sipulia ja sieniä tai laittaa niiden sijaan esimerkiksi kanaa pieneksi pilkottuna, tai vaikka tofua.

Omeletti (x syöjien määrä)
2 kananmunaa
2rkl maitoa

Sekoita munat ja maito kulhossa kevyesti vatkaamalla. Laita pannulle öljyä ja levitä se koko pannulle. Käännä levy keskilämmölle ja varmista ettei se ole liian kuuma. Varsinaiseen paistamiseen on kaksi vaihtoehtoista tapaa:

Vaikeampi tapa: Kaada munakas pannulle ja sekoittele syömäpuikoilla tai lastalla mahdollisimman nopeasti, jotta saat seokseen pehmeyttä ja ilmavuutta. Lopeta sekoittaminen, nosta pannua ja anna raa'an aineksen valua reunoille päin niin, että munakas peittää koko pohjan. Kun munakas on melkein kypsä, mutta kuitenkin pehmeähkö ja hieman "tarttuvan oloinen", laita keskelle haluamasi yhdelle hengelle sopiva määrä basilikariisiä. Käännä munakkaan reunat riisin päälle. Kaada lautaselle ja muotoile folion avulla.

Helpompi tapa:  Kaada munakas pannulle ja kallistele pannua, jotta se peittää koko pohjan. Kun munakas on melkein kypsynyt, laita keskelle haluamasi (yhden hengen) määrä basilikariisiä. Käännä munakkaan reunat riisin päälle. Kaada lautaselle ja muotoile folion avulla.

Levitä halutessasi salaattia riisillä täytetyn munakkaan ympärille ja kaada sitten tomaattikastiketta munakkaan ja salaatin päälle. Levitä majoneesi-tomaatti-avokado -salaattia munakkaan päälle ja sirottele halutessasi päälle vielä hieman kuivattua basilikaa. Nauti! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helppo manteli-blondie