lauantai 14. maaliskuuta 2020

Ananas-kookos-juustokakku (Pina colada -kakku)

Halusin tehdä raikkaan keväisen kakun, jossa kumminkin olisi jotain erikoista - ei siis mitään perus-sitruunajuustokakkua. Päädyin lopulta kookoksen ja ananaksen yhdistelmään, ja lopputulosta voisikin kutsua Pina colada -juustokakuksi, vaikka en itse laittanutkaan kakkuun alkoholia.


Tein tämän kakun itse melko summittaisesti, maistellen ja aineksia lisäillen. Esimerkiksi kookoskermaa ja ananasta minun oli alunperin tarkoitus laittaa täytteeseen vain yksi purkki molempia, mutta ananas näytti liian vähäiseltä, kookos taas ei maistunut lopputuloksessa tarpeeksi. Ananasviipaleiden tilalla voi myös halutessaan käyttää ananasmurskaa, jos ei halua kakkuun isompia sattumia. Reseptiä voi muutenkin soveltaa aika vapaastikin, kunhan muistaa että liivatteita saattaa joutua lisäämään tai vähentämään, jos nesteen määrää kovasti muuttuu.

Niin, ja myös pohjan keksit voi luonnollisesti korvata muilla kekseillä (esim. kaurakeksit), mutta suosittelen vahvasti tekemään reseptin mukaiset keksit, sillä nämä cookie-tyyppiset keksit ovat aivan ihanai myös muuten vain syötävinä. :)

Vuoan koosta sen verran, että kuvien kakku on tehty pyöreään irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 24cm, korkeus taas noin 7 cm. Kakku mahtui tähän vuokaan vain juuri ja juuri eikä kiilteelle jäänyt juuri tilaa - siksi jouduinkin jättämään sen pois. Jos sinulla siis on korkeampi tai leveämpi ruoka, tai mahdollisuus vahvan reunakalvon käyttämiseen, suosittelen vahvasti. Yksi vaihtoehto on myös puolittaa resepti (liivatteineen kaikkineen), jotta myös kiilteen saa mahtumaan.


RESEPTI: Ananas-kookos-juustokakku

Kookoskeksit pohjaa varten
110 g voita huoneenlämpöisenä
1 dl sokeria
1,25 dl kookossokeria (tai muuta tummaa kevyttä sokeria, fariinia riittänee 1 dl)
1 muna
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
2 dl mantelijauhoa
0,5 dl vehnäjauhoa
1,5 dl kookoshiutaleita
2 dl pieniä kaurahiutaleita

1. Vatkaa voi ja sokerit sekaisin, mutta älä vaahdota. Vatkaa muna joukkoon.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne voi-muna-sokeri-seokseen. Jos sinulla on aikaa ja kärsivällisyyttä, laita taikina tässä välissä vähintään tunniksi jääkaappiin. Taikinan viilennys ei kuitenkaan ole välttämätöntä - jätin sen itsekin tällä kertaa väliin.

3. Pyörittele taikinasta palloja ja asettele ne pelleille. Ohjeesta tuli minulla 18 isoa cookie-kokoista keksiä, 9 per pelti. Paina keksejä lusikalla hieman litteämmäksi ennen paistamista.

4. Paista 175 asteessa noin 8-10 minuuttia per pelti.

 
Pohja:
70g voita sulatettuna
300g keksejä edellisestä ohjeesta
0,5 dl kookoshiutaleita

1. Murskaa keksit nuijalla, kaulimella tai koneella. Itse murskasin keksit kestopussissa nuijan avulla. Lisää sulatettu voi ja sekoita. Jos käytät jotakin muita keksejä kuin ohjeen keksejä, saatat joutua säätelemään voin määrää. Esimerkiksi Digestivet ovat kuivempia kuin ohjeen keksit ja tarvitsevat todennäköisesti hieman enemmän voita.

2. Levitä irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Käytä reunakalvoa tai vaihtoehtoisesti voitele reunat ja painele sen jälkeen reunoille leivinpaperipaloja niin, että reunat peittyvät. Painele keksiseos lusikalla vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan.

Täyte:
2 prk ananasviipaleita mehussa *
2 dl kuohukermaa
4 dl kookoskermaa (2 prk)
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1,25 dl sokeria
6 liivatelehteä
0,5 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunamehua
(vaaleaa rommia)

*Käytin itse Rainbow:n ananaspurkkeja, kokoa 227g/140g. Ananaksen ja mehun määrän suhteen ei tarvitse olla kovin tarkka, joten muunkin merkkiset  ja muunkin kokoiset purkit käyvät. Näissä purkeissa mehua oli yhteensä 2dl. Viipaleiden sijaan voit käyttää myös paloja tai jopa murskaa, jos haluat vähemmän suuntuntumaa.
 
Vinkki: Jos haluat ananaksen maistuvan vahvemmin, voit käyttää myös ananastäysmehua ananaspurkin mehun sijaan.

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

2. Kaada ananasmehu talteen ja ota siitä 0,5 dl sivuun liivatteiden sulattamista varten. Loppu laitetaan täytteeseen. Pilko ananaspalat pienemmiksi. Osasta voi tehdä melkein murskaa, osan voi jättää isommiksi. Jos veitsellä pilkkominen on vaikeaa, kokeile saksia.

3. Vaahdota kerma erillisessä kulhossa.

4. Vatkaa tuorejuusto sokereiden ja sitruunamehun kanssa. Kääntele sekaan kookoskerma, ananakset ja 1,5 dl ananasmehua. Kääntele viimeisenä sekaan kermavaahto.

5. Kuumenna loppu ananasmehu (0,5 dl) ja sulata siihen pehmenneet liivatelehdet. Kaada neste ohuena nauhana kakkutäytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia ennen päällisen tekemistä.

Vaihtoehto 1: Kiille ananasmehusta
3 dl ananasmehua
3 liivatelehteä
+ Halutessasi ananasrenkaita kiilteen alle koristamaan pintaa.

Anna liivatteiden liota noin 10 minuuttia. Kuumenna ananasmehu ja sulata siihen liivatteet. Levitä halutessasi ananasrenkaita kakun pinnalle ja kaada hieman jäähtynyt kiille päälle. Jähmetä jääkaapissa.


Vaihtoehto 2: Ananas hyytelösokerilla
1 prk ananaspaloja/-viipaleita/-murskaa
vettä
1 dl hyytelösokeria

Mittaa pieneen kattilaan ananasten mehu ja lisäksi vettä niin paljon, että nestettä on yhteensä 2 dl. Lisää hyytelösokeri ja kiehauta sekoittaen. Anna jäähtyä muutama minuutti ja levitä sillä välin ananas kakun päälle. Lusikoi hyytelösokeriseos kakun päälle.



Jos joku päätyy kokeilemaan tämän tekemistä, niin kerro ihmeessä kommenteissa millaisen lopputuloksen sait aikaiseksi. Erityisesti kiinnostaisi tietää miltä tämä maistuu rommilla terästettynä - sittenhän tämä olisi ihan "oikea" pina colada -kakku. :')

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Helppo manteli-blondie